вторник, 21 март 2017 г.

Ревю: "Ангелско Нашествие" от Сюзан Ий кн.1

Анотация:
Изминали са шест седмици, откакто ангелите на Апокалипсиса са слезли на земята, за да опустошат съвременната цивилизация. Банди от освирепели хора населяват деня, а нощта е превзета от страхове и суеверия. В една от тези нощи ангели отвличат невинно малко момиче, а сестра й - 17-годишната Пенрин - е готова на всичко, за да си я върне. Дори да се съюзи с един от тях. 
Рафи е войн, но, след като е нападнат от своите, се оказва на улицата, тежко ранен и с отрязани крила. От незапомнени времена се е сражавал и е печелел битките си сам, а сега от тази безпомощна ситуация се налага да го спасява една изпосталяла от глад тийнейджърка. Пенрин и Рафи тръгват през изпепеления, обезлюден пейзаж на Северна Калифорния и няма на кого да разчитат за оцеляването си, освен един на друг. В далечината се очертават димящите останки на Сан Франциско, където войнстващите ангели са създали своето укрепление. Там Пенрин ще рискува всичко, за да спаси сестричката си, а Рафи ще се остави на милостта на враговете си, само и само да бъде отново цял... 


Нямах намерение да чета книгата, поради простата причина, че няма да ми се хареса. Винаги съм харесвала фентъзито, но много малко чета антиутопии. Тази я започнах с предубеждения, че няма да ми хареса и с много ниски очаквания. И определено съжалявам, че я отлагах толкова дълго, защото наистина си струваше да я прочета. Тя се превърна в една от любимите ми антиутопии, което ме изненадва, защото любимите ми антиутопии се броят на пръсти. Книгата ме впечатли, даже и повече от това!
От една страна аз обичам и предпочитам да чета книги за ангели, пред вампири, върколаци и русалки и тем. подобни, не знам защо, но ако в една книга става дума за ангели, то това дори е причина да си закупя и прочета книгата. Точно тази книга ме накара да започна да чета и прибавям други антиутопии, към списъка ми за четене! 

Всичко в книгата беше изпипано до съвършенство и не, няма нещо, което да не ми е харесало. Книгата изобилстваше от различни наситени моменти. Моменти, в които са преплетени обич, приятелство, доверие, лоялност и борба за оцеляване.

„...но трябва да се преструваме, че има надежда, защото може би ни е останала само тя. “

Главната героиня е Пенрин, която още от първите страници показва, колко е смела и готова да помогне, дори и на един ангел, който е нападнат от своите и водят нечестна битка в една от тъмните улици на Сан Франциско или което е останало от него. Пенрин е една от героините, които подлежат на възхищение и няма да излъжа, ако кажа че тя ми стана един от любимите женски персонажи. Тя е смела, забавна, със страхотно чувство за хумор не я напуска дори и през най-опасните моменти, пред които се изправя и би рискувала всичко, за да намери и спаси сестра си, дори и да трябва да се изправи срещу хиляди ангели.



„...отказвам да изпитвам към него каквото и да било друго, освен гняв и омраза. Ала омразата така и не идва."
            
Рафи е ангелът с отрязани криле, който Пенрин спасява. Притежава доста привлекателност, сарказъм, който върви ръка за ръка с чувството му за хумор и грубото му държание е защитната му реакция. Но няма как, да не го харесате, той е просто очарователен, по свой собствен си начин. Връзката която постепенно се заражда, между него и Пенрин, беше много сладка и така истинска, в този свят където всичко е загубило значение след появата на ангелите.


 "Или е разстроен, или иска да се напие след периода си на въздържание. Страхотно. Имам късмет да си сътруднича с ангел алкохолик. "




Също така, не всичко се развива между тях двамата. Майката на Пенрин, която малко или много децата ѝ, за нея не винаги са приоритет, но може би битките с "вътрешните ѝ демони", не ѝ го позволяват. Кой знае, майка ѝ е пълна загадка за мен. 
Сестрата на Пенрин, Пейдж, е отвлечена от ангелите нападнали Рафи, а Пенрин е готова да се бори за сестра си, за да я спаси, да направи опита, дори вече да е късно.

Книгата беше повече от поредната антиутопия, всеки трябва да ѝ даде шанс, защото наистина си заслужава да се докоснете до тази прекрасна книга, която авторката е сътворила, един свят който е на път да се разпадне, ангели, които разрушават всичко по пътя си и всеки оцелява както може. Едно момиче и един ангел борещи се за тяхната собствена кауза. Книгата определено ще ви накара да затаите дъх и да очаквате опустошителния ѝ край, който ще ви изненада.
 ..♥..
-  Защо не избяга, както ти казах? - прошепна в ухото ми. - От самото начало си знаех, че предаността ще те убие. Просто никога не съм очаквал, тази преданост да се насочи към мен.“

"Ангелско нашествие" е книга за надеждата, за която се борят двамата герои, които са изправени пред Апокалипсиса и единственото, което трябва е да се борят и вярват, защото може би само това им остава.

2 коментара:

  1. "Ангелско нашествие" е книгата, която от толкова време си чака реда в TBR листа ми, но все не се навивам да я започна.. Обожавам антиутопични филми и сериали, но не чета много такива книги, за което наистина много съжалявам и предполагам, че това ще е една от книгите, които ще прочета през април. Ревюто ти е страхотно, надявам се и у мен книгата да породи същите емоции, когато я прочета. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Колкото и да се опитвам, не мога да опиша колко я обикнах, книгата беше повече от страхотна. Определено след прочита на книгата, вече планирам да чета по-често антиутопии. Надявам се, да те впечатли и не се съмнявам, че няма да го направи! :)

      Изтриване