неделя, 12 март 2017 г.

Ревю: "Скай" - Джос Стърлинг кн.1

Анотация:
Да откриеш сродната си душа никога не е било по-опасно...
Зед Бенедикт пази ревниво своята тайна. Арогантен, дистанциран и избухлив, той е взел страха на всички от гимназията в Уикинридж - съученици и учители. Дори на новото момиче Скай, която не желае да признае пред себе си, че изпитва и силно привличане към възмутително добре изглеждащия Зед. И тогава внезапно тя чува неговия глас в ума си... той чете нейните мисли и говори в съзнанието й. А Зед разбира, че Скай е сродната му душа, идеалната му половина и савант като него самия. Скай не вярва на думите му, че е човек със свръхестествени сили. И не иска - дълбоко в себе си тя знае истината, но се страхува... Защото Скай е мистерия сама за себе си, преследвана от кошмари от минало, което не помни, преди да бъде осиновена, разяждана от съмнения и несигурност.

***

Не знам от къде да започна, това беше книга, която си закупих и прочетох с голямо удоволствие. Една увлекателна и интересна история, която те отнася в свой собствен свят. И факт за първи път срещам книга която е фентъзи, но написана по лек и заинтригуващ начин. Просто докато я четях забравях, за всички фентъзи елементи в нея. Това беше книга, която просто когато я видях и реших, че трябва да се прочете. И не направих грешка, защото ми стана любима.
Това което ме терзаеше преди да прочета книгата бе, какво е "Савант", явно защото за пръв път, срещам това и пробуди интереса ми още повече към книгата. Авторката вмъква нов елемент в тази поредица, тя не залага на елфи, фей, вампири, върколаци, русалки и тем. подобни, тя си създава и го наименува "Савант". И така "Савантите" са хора със свръхестествени способности, някои могат да лекуват, да четат мисли, да контролират хора и другите саванти, да разпознават емоциите и аурата на хората, също така притежават и много други дарби. Музикално надарени, макар и силно ограничени във взаимодействието си с околния свят. И най-важното за един Савант е да намери своята сродна душа! 
"Ти имаш половината дарби, аз - другата половина. Заедно сме едно цяло."
Скай, която още от малка била в приемни семейства, защото бе изоставена от леля си, докато не попада в семейството на едни креативни и щури художници Сали и Саймън, тя започна нов живот или до колкото ѝ е позволено, защото заради професията на двамата ѝ родители, се налага да се местят доста често. И така последната година от гимназията Скай ще трябва да я прекара, в малкото градче Рикънридж.
Скай се превърна в един от любимите ми женски персонажи. Тя не знае почти нищо за себе, не познава биологичните си родители, дори Скай не знае истинското си име. Но пък за сметка на това, с всяка следваща страница се отключваше тайна или спомен от нейното минало. Скай имаше чувство за хумор и притежаваше смелост, но някъде там в нея се таеше и страх. Обикнах я заради това, че отстояваше своето и никога не се предаваше.
"Аз бях загадка за самата себе си- вързоп от откъслечни спомени и неизследвани тъмни места. Главата ми беше пълна с тайни, но бях загубила картата, която ми показваше къде да ги намеря."
Зед, който е най-малкия син от седемте деца на семейство Бенедикт. Типичното лошо момче, но определено няма как да не му симпатизирате. Той е Савант и по случайност разбира, че Скай също е такава, а още по изненадващото е, че се оказват сродни души. Готов да спечели любовта на Скай, той не престава да я преследва и факта, че тя не му вярва, изобщо не му се нрави. Но колкото и да е привлечена от него, тя го ненавижда, заради неговото държание, което коренно се промени след това.
 "Did you know that chocolate has special chemicals in it to make you feel happy? 
-I don't need an excuse for chocolate."


Семейство Бенедикт бе едно сплотено семейство, което определено ми направи впечатление с уютната атмосферата която създават, братята на Зед, също са важни за самата книга. И също така, в едно фентъзи няма как да не минем без "злодейте", които да кажем, че допълват история, като внасят хаос в живота на Скай и Зед и също и факта, че родителите на Зед, винаги са готови да помогнат на Скай и да и дадат подкрепата от която тя се нуждае и я приемат като част от това прекрасно семейство. Обикнах главните герои и също така второстепенните, които задвижваха механизма на историята.

                                                     "The last thing i wanted was to fall in love because, 
                                                                deep down, I remembered thаt love hurt."
"Скай" бе книга, която е необикновена и вълнуваща със своята история, за силата да разгърнеш миналото си, което си пазил дори и от самия себе си, да се изправиш пред него, макар, в замяна да загубиш сърцето си и смелостта да направиш опита да си го върнеш.

9 коментара:

  1. Страхотно ревю! Тази книга определено отива в TBR листа ми!

    ОтговорИзтриване
  2. Ревюто ти е много добро! Търсех някакво по-леко фентъзи напоследък, нещо по-различно. Мисля, че това е моята книга. Веднага включвам книгата в TBR листа ми! :) Приятно четене от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Струва си, да се прочете, книгата е наистина удивителна. И от мен приятно четене! :)

      Изтриване
  3. Ето и едно леко ревю, от което мога да се уча. ^^ Винаги е удоволствие да чета такива ревюта, наистина. Сюжетът, обаче е притеснителен. Познатата американска история. Лошо момче, сблъскващо се с не открило все още себе си момиче... Познат сюжет е, но определено винаги заинтригува съзнанието. Само едно не разбрах... Част от поредица ли е? и колко книги се очертава да са, ако е поредица? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!^^ Да книгата е част от поредица и скоро се очаква да излезе шестата книга. Но разбира се първата книга не е с отворен край, нито другите. Всяка книга е се разказва за различно момиче. Книгите са свързани по някакъв начин, но определено може да се прочете първата книга, без да зависи от другата. Аз дори не планирах да чета другите книги от поредицата, но след като прочетох първата, не успях да се сдържа и прочетох останалите след известно време. Определено не бива да те тревожи сюжета. Ако книгата те е заинтригувала дай ѝ шанс!^^

      Изтриване
    2. Не знам, честно казано. Ще помисля по въпроса, а след това ще видя. :)

      Изтриване
  4. Страхотно ревю! Бях виждала книгата, но не знаех за какво става въпрос, а и имах много други неща за четене, така че нямах намерение да й обръщам голямо внимание. Но след като прочетох анотацията, книгата определено ме заинтригува. След като прочетох и ревюто ти обаче се убедих, че е книга, която си заслужава да се прочете. Определено имам нужда от някоя такава история точно в момента, така че отива в TBR листа ми и се надявам да й дам шанс в най-скоро време. ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря! Радвам се, че съм те убедила с ревюто си, да включиш книгата в TBR листа ти!^^

      Изтриване